Izjava v zvezi z vpogledi v strežnik Demokracije natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) izraža veliko začudenje in ogorčenje zaradi odločitve sodnice Deše Cener, da nadaljuje postopek v kazenski tožbi Mojce Vočko proti novinarju Demokracije Gašperju Blažiču, in sicer z odredbo o preiskavi računalnikov s pomočjo računalniškega izvedenca.

Sodnica je namreč v omenjenem primeru po dveh letih in pol odredila izvedenstvo informacijske varnosti in računalniške forenzike, s katero je izvedencu Janku Šavniku iz Ljubljane odredila naj pregleda podatke v kazenskem spisu in prilogah ter poda mnenje o tem, kdaj je bil na spletni strani Demokracije objavljen članek avtorja Gašperja Blažiča z naslovom Ljubezen do golobov nad pravno državo. Nadalje naj izvedenec pregleda, kdaj je bil omenjeni članek umaknjen s spletne strani Demokracije, ali je bil članek še kdaj znova objavljen, in če je bil, od kdaj do kdaj, pa tudi, kdaj je bil članek nazadnje dostopen na spletni strani Demokracije. V odredbi je tudi zapisala, da sodišče izvedenca Šavnika pooblašča »za pridobitev dodatnih podatkov in dokumentacije s strani ponudnika gostovanja spletne strani www.demokracija.si ali s strani izdajatelja časnika Nova obzorja, d. o. o., v kolikor bi bilo to po njegovi presoji potrebno za izdelavo mnenja«.

Članek je bil na spletni strani Demokracije objavljen pred štirimi leti in pol in še to samo en dan, ker je bil na zahtevo Vočkove umaknjen, v njem pa je avtor povzel pisanje Slovenskih novic o njenem početju v najetem stanovanju, kamor je naseljevala golobe.

Odredba Deše Cener je bila izdana po tistem, ko so v Demokraciji fotografirali sodnico (17. maja pred sodiščem), fotografije pa 26. maja objavili v reviji. Cenerjeva je fotografiranje nedvomno opazila, potekalo pa je na dan, ko je bil brigadir Tone Krkovič zaslišan na sodišču v zvezi s sestrelitvijo agresorskega helikopterja junija 1991.

ZNP preseneča, da je sodišče po dveh letih in pol kazensko ovadbo Vočkove proti novinarju procesiralo in zdaj za tovrstno kozlovsko sodbo zapravlja davkoplačevalski denar. Odredba je poleg tega pretirana in ne sledi načelu sorazmernosti.

Ob tem nas neprijetno presenečajo tudi naslednja dejstva:
1. Da je sodnica Deša Cener že vpletena v nekatere politično občutljive postopke, v prvi vrsti v primeru zaviranja preiskave bančne luknje, v primeru pregona Antona Krkoviču v primeru sestrelitve helikopterja JLA, ter poskusa zasega strežnika SDS.

2. Da gre v tem primeru morda za posredno maščevanje sodnice, ker so v reviji Demokracija objavili njene fotografije.

Vse to vzbuja sum, da se v ozadju skrivajo tudi drugi interesi, ne samo represivni pritisk na alternativni medij ter njegovega novinarja, pač pa tudi poskus pridobitve podatkov s strežnika Demokracije, kar bi lahko vodilo do nadaljnjih zlorab.

Upravni odbor ZNP, 2. junija 2016