Združenje novinarjev in publicistov
Občni zbor v Lukovici natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je na občnem zboru v Lukovici pri Domžalah spremenilo sestavo vodstva združenja in po razpravi o položaju v medijskem prostoru sprejelo izjavo, s katero opozarja na nesprejemljivo reorganizacijo v časopisnem podjetju Večer. Na tajnih volitvah za vodenje upravnega sveta sta enako število glasov dobila kandidata za predsednika Peter Jančič in Nenad Glücks.  Novega predsednika ZNP je določil žreb. Združenje bo naslednja štiri leta vodil Peter Jančič (Delo). Za člane upravnega sveta so bili izvoljeni podpredsednik Nenad Glücks (Reporter), Zlata Krašovec (Kmečki glas), Matej Makarovič (publicist) in Borut Meško (STA).

Izjava predsednika Združenja novinarjev in publicistov Petra Jančiča

Skupina urednikov, novinarjev in publicistov se je konec lanskega leta odločila za skupno delo. Verjamemo v skupne vrednote, v cilje, ki so v dobro skupnosti in ocenili smo, da je mogoče storiti več, če se povežemo. V pol leta so dogodki pomen drugačnega povezovanja potrdili. Medijski prostor in posamezne medije so pretresale spremembe, ki so izziv za zaposlene in skupnost.

Del članov združenja je bil v tem času v stiski, po profesionalni plati uspešnega urednika Silvestra Šurlo, ki ga je ekipa novinarjev tudi podpirala, so lastniki odstavili in iz tednika, ki ga je dolga leta soustvarjal in vodil, prestavili v brezplačni tednik. S sodelavci, ki jih je vodil, so po številnih konfliktih ustanovili nov tednik in se odrekli zaposlitvi v največjem podjetju na področju tiska v državi.

Pred veliko zadrego so skupnost urednikov in novinarjev postavili v časopisnem podjetju Večer, kjer so za odgovornega urednika razglasili kar direktorja podjetja in zdi se, da bi to funkcijo lastniki celo ukinili, če zakon o medijih ne bi določal, da vsak medij mora imeti urednika. To je najbolj zaskrbljujoč trend v medijskem prostoru. Pozornosti vredne pa so tudi številne kadrovske menjave na najvišjih položajih v slovenskem tisku, ki si še kar sledijo. V državi poteka razprava o lastniški strukturi in pomenu medijev, ki ne glede na razplet lahko pomembno vpliva na prihodnost vseh zaposlenih v medijih in skupnost.

V pol leta Združenje ni storilo vsega, kar bi moralo. In tudi v naslednjem letu ne bomo. Smo pa naredili prve korake. Poskrbeli smo, da formalno organizacijsko in finančno obstajamo, odzvali smo se - kolikor je bilo mogoče - na vse najpomembnejše dogodke in pridobili smo si prve izkušnje, kako delati. Po pol leta smo tudi zbrali - kot smo se zavezali ob ustanavljanju - na občnem zboru.

Zahvalil bi se rad vsem, ki so prispevali k tistemu, kar smo storili in se je zdelo kot projekt nemogoče. Pa tudi vsem, ki so kritični in ocenjujejo, da smo storili premalo. Začeti z nič, zahteva veliko. In veliko truda, odrekanja in prostega časa smo vložili, da bi ustvarili Združenje. To, kako lahko naredimo še več, bi morala biti najpomembnejše v razpravi o prihodnosti.

Peter Jančič

Poziv lastnikom Večera in novo Vodstvo ZNP (sporočilo za javnost)

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je na občnem zboru v Lukovici pri Domžalah spremenilo sestavo vodstva združenja. Na tajnih volitvah zavodenje upravnega sveta sta enako število glasov dobila kandidata zapredsednika Peter Jančič in Nenad Glücks.  Novega predsednika ZNP jedoločil žreb. Združenje bo naslednja štiri leta vodil Peter Jančič (Delo). Za člane upravnega sveta so bili izvoljeni podpredsednik Nenad Glücks (Reporter), Zlata Krašovec (Kmečki glas), Matej Makarovič (publicisti) in Borut Meško (STA). V upravnem svetu so doslej bili Peter Jančič, Vladimir Vodušek, Igor Kršinar (tajnik), Matej Makarovič in Borut Meško. Na občnem zboru je Združenje po razpravi o položaju v medijskem prostorusprejelo izjavo, s katero opozarja na nesprejemljivo reorganizacijo včasopisnem podjetju Večer, kjer je funkcijo odgovornega urednika vseh uredništev časopisnega podjetja prevzel kar predsednik uprave Uroš Skuhala. Zaradi pomislekov, ki jih je izrazila velika večina novinarjev inurednikov Večera, strokovnjakov z medijskega področja ter zaradi očitneganasprotja z namenom zakona o medijih, ki opredeljuje funkcijo odgovornegaurednika medija, Združenje novinarjev in publicistov poziva lastnike, da sporne statutarne določbe v najkrajšem možnem času odpravijo. Nova ureditev v praksi pomeni, da urednike posameznih uredništev na Večeru zdaj imenujejo brez pridobivanja neobvezujočega mnenja novinarjev, kar je nezakonito.

Lukovica, 21. junij 2008

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.