Večer ZNP v Jazz klubu Gajo natisni

V četrtek, 10. julija 2008, smo v prostorih Jazz kluba Gajo pripravili še enega od družabnih srečanj, posvečenih dogajanju v medijih: pogovor z urednikom informativnih programov TV Slovenija Rajkom Geričem. V pogovoru, ki ga je moderirala Zlata Krašovec, je Gerič predstavil temeljno poslanstvo TVS in splošno vlogo javne televizije.

Poudaril je pomen gledanosti informativnih oddaj nacionalne televizije, a opozoril, da pa program javne televizije ne sme in ne nastaja po zakonitostih rumenih medijev. Glede poročanja o kulturnih dogodkih ima Gerič pomisleke do modela, da bi bil za kulturo v informativnem programu postavljen točen časovni okvir.

Ob tem je povedal, da preverja možnost vnovične uvedbe novinarskega komentarja v informativne oddaje, ki pa ga je težko programsko umestiti. Glede odhodov novinarjev pa je dejal, da so nekateri – razlogi so bili različni - sicer odšli, a so prišli drugi. Zelo znani novinarji, ki so danes nosilci programov v drugih medijih, pa so - je opozoril Gerič - zapustili nacionalno TV že pred začetkom njegovega mandata, pa takrat ni bilo velikih javnih polemik.

Gerič je komentiral zaplet z oddajo Vroči stol, ki naj bi bila po njegovih zagotovilih jeseni znova na sporedu, vendar šele po volitvah. Po pravilih nacionalne televizije ima vsak gost, ki pride v oddajo, pravico vedeti, s kom bo sedel v studiu, česar pa dosedanji voditelj oddaje Vladimir Vodušek po Geričevih besedah večkrat ni upošteval, zato Vodušek vročega stola več ne vodi. Ni še znano, kdo bo v prihodnje vodil to oddajo. Kljub temu je Gerič izrazil zadovoljstvo z dosedanjim Voduškovim delom, vroči stol so – po gledanosti – gledalci dobro sprejeli.